ΣΚΟΠΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Ο σκοπός που δημιουργήθηκε αυτό το ιστολόγιο (istoria-archaiologia.blogspot.com) είναι να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και προϊστορίας μέσα από τα γραφόμενα των αρχαίων Ελλήνων, Λατίνων αλλά και Βυζαντινών συγγραφέων. Δεν είναι εύκολο διότι απαιτείται υπομονή, διαύγεια και πολλές ώρες έρευνας, ούτως ώστε αυτά που θα γράφονται να είναι απολύτως έγκυρα. Οι πληροφορίες που θα παρατίθενται με νηφαλιότητα και σοβαρότητα, χωρίς διάθεση προγονολατρείας, έχουν καθαρά εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα.Παρ'oλ'αυτά, για τα όποια λάθη υποπέσουν στην αντίληψη του σεβαστού αναγνώστη, οι συγγραφείς εκ τον προτέρων ζητούν συγνώμη.



- ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ: erevna@freemail.gr



ΟΜΗΡΟΣ ! ΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ



ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μέσα από την έρευνα μας για τον Όμηρο - τον ποιητή των ποιητών - , αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι να γνωστοποιήσουμε τα αποσπάσματα εκείνα, που προέρχονται από τα αρχαία, αλλά και μεσαιωνικά ελληνικά κείμενα, τα οποία προσδιορίζουν ένα διαφορετικό χρονικό πλαίσιο για το πότε έζησε ο Όμηρος και άρα το πότε δημιουργήθηκαν τα καλύτερα έπη του κόσμου! Ένα χρονικό πλαίσιο διαφορετικό απ' αυτό που έχουμε διδαχθεί εμείς, αλλά και που συνεχίζουν να διδάσκονται οι μαθητές σήμερα στις διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Θέλουμε να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι στην έρευνα γύρω από το ομηρικό πρόβλημα και πιστεύουμε ότι όσον αφορά το θέμα για το πόσο παλαιός είναι ο Όμηρος δεν έχει λήξει ακόμα...
Ένα είναι σίγουρο, ότι η θεωρία των "σκοτεινών αιώνων ή του σκοτεινού μεσαίωνα" της ελληνικής αρχαιότητας σιγά σιγά ανατρέπεται! Οι φιλότιμες έρευνες των Ελλήνων αρχαιολόγων με την βοήθεια των εργατών που βοηθούν στο ανασκαφικό έργο, έχουν φέρει στο φως τα στοιχεία εκείνα που ανατρέπουν την προαναφερθείσα θεωρεία των "σκοτεινών αιώνων" και αυτό που απομένει είναι η σωστή προβολή και η γνωστοποίηση προς το ευρύ κοινό από τους υπευθύνους πνευματικούς "ηγέτες" μας. Αυτό που εμείς ελπίζουμε είναι, το ευρύ κοινό να δείξει την πρέπουσα φιλομάθεια και εν-Δία-φέρον για την ελληνική αρχαιότητα, είτε αυτή μεταφράζεται σε μελέτη των αρχαίων κειμένων είτε στην έρευνα πάνω στις αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Διότι δεν πρέπει μόνο να αυτοαποκαλούμασθε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων αλλά να το αποδεικνύουμε και με τις πράξεις μας. Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, γιατί μας έκοψαν τον "ομφάλιο λόρο" που μας ένωνε με τους προπάτορές μας, και κατά την γνώμη μας ο "ομφάλιος λόρος" είναι η γνώση της ιστορία μας.