ΣΚΟΠΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Ο σκοπός που δημιουργήθηκε αυτό το ιστολόγιο (istoria-archaiologia.blogspot.com) είναι να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και προϊστορίας μέσα από τα γραφόμενα των αρχαίων Ελλήνων, Λατίνων αλλά και Βυζαντινών συγγραφέων. Δεν είναι εύκολο διότι απαιτείται υπομονή, διαύγεια και πολλές ώρες έρευνας, ούτως ώστε αυτά που θα γράφονται να είναι απολύτως έγκυρα. Οι πληροφορίες που θα παρατίθενται με νηφαλιότητα και σοβαρότητα, χωρίς διάθεση προγονολατρείας, έχουν καθαρά εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα.Παρ'oλ'αυτά, για τα όποια λάθη υποπέσουν στην αντίληψη του σεβαστού αναγνώστη, οι συγγραφείς εκ τον προτέρων ζητούν συγνώμη.



- ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ: erevna@freemail.gr



ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ


ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

Ποιος από τους υγιείς σκεπτόμενους Έλληνες θα πίστευε ότι κάποια στιγμή στην μακραίωνη πορεία του ελληνισμού, θα έφτανε η στιγμή ένα γειτονικό κράτος να αποκαλείται από σχεδόν όλο τον κόσμο με το όνομα <Ματσεντόνια>;; Πως είναι δυνατόν ένα κρατίδιο με ανομοιογενή πληθυσμό και μικρή ιστορία να έχει καταφέρει να αναγνωριστεί με το όνομα <Μακεδονία>;;
Δεν έχουμε διάθεση να συνωμοσιολογίσουμε αλλά αυτό αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία! Ότι δηλαδή οι "γείτονες" Σκοπιανοί κατάφεραν να υιοθετήσουν το όνομα Μακεδονία , όχι μόνο για τον εδαφικό , αλλά και για τον εθνικό και γλωσσικό προσδιορισμό τους. Εν’τέλη φτάνουμε στο βασικό ερώτημα που είναι το εξής: Ακόμα και αν ο καθένας μπορεί να θέλει να ονομάζεται Μακεδόνας, ενώ είναι Σλάβος, και να θέλει να λέει ότι μιλάει "μακεδονικά", ενώ μιλάει ένα γλωσσικό μόρφωμα με βάση τη σλαβική διάλεκτο (και αυτό διότι έχουν υποκύψει κάποτε στη Βουλγαρική προπαγάνδα περί μακεδονισμού) , οι πολιτικοί και οι ακαδημαϊκοί της Ελλάδας τι έχουν πράξει όλα αυτά τα χρόνια ; Πως οι αντίστοιχοι πολιτικοί και ακαδημαϊκοί των Σκοπίων , κατάφεραν να διοχετεύσουν την ψευτοπροπαγάνδα τους στα πανεπιστήμια άλλων κρατών και να γίνει δεκτή η πλαστή ιστορία τους ,για τους δήθεν –μη Έλληνες- Μακεδόνες ;
Έχουμε διδαχθεί πλέον , ότι η ιστορία μπορεί να ξαναγραφτεί και να υιοθετηθεί απ’όλη την υφήλιο, εάν και εφόσον η Ελλάδα ηττηθεί στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και αυτό δυστυχώς είναι πολύ κοντά διότι δεν υπάρχει η αντίδραση και ο αντίλογος επί της ουσίας. Και η ουσία είναι μία. Ουδέποτε πρέπει να φέρει το όνομα <Μακεδονία> το κρατίδιο των Σκοπίων , ούτε ακόμα και ως σύνθετη ονομασία , ούτε και ως επιθετικός προσδιορισμός. Ακόμα και τώρα που το αποκαλούν "F.Y. R.O.M" ή "Π.Γ.Δ.Μ." , δεν φέρει τον όρο <Μακεδονία>; Το "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" , όπως είναι τώρα –υποτίθεται - το προσωρινό όνομα στον Ο.Η.Ε. (άσχετα που όλοι τους αποκαλούν "Ματσεντόνια") τι σημαίνει τελικά;; Μάλλον οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες της Ελλάδας μας δουλεύουν όλους ψιλό γαζί. Και γιατί το λέμε αυτό; Μα καλά , τι σημαίνει το "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" ;; Σημαίνει ότι ένα κράτος που το όνομά του είναι "Μακεδονία" στο παρελθόν υπήρξε μέλος της Γιουγκοσλαβίας , δηλαδή μιας συνομοσπονδίας ή αλλιώς αν θέλετε μιας ένωσης σλαβικών κρατών. Άρα με λίγα λόγια, όταν κάποιος ακούει αυτό το προσωνύμιο άσχετα αν είναι Έλληνας ή ξένος , πως θα αποκαλέσει αυτό το κράτος; Μα φυσικά "Μακεδονία". Και τον κάτοικο; Μα φυσικά Μακεδόνα. Και την γλώσσα; Μα φυσικά μακεδονική.
Εάν το ΠΓΔΜ είναι το προσωρινό τους όνομα , τότε πώς θα είναι το μόνιμο; Εδώ είναι το τραγικό του θέματος. Ενώ οι Σκοπιανοί θέλουν το "Δημοκρατία της Μακεδονίας" οι ΄Έλληνες πολιτικοί προωθούν μια σύνθετη ονομασία! Και εδώ είναι το χειρότερο – ότι αυτή η σύνθετη ονομασία πάλι θα έχει μέσα το όνομα "Μακεδονία"! Άρα μιλάμε ή για "άνω Μακεδονία" ή "βόρεια Μακεδονία"! Μα καλά , αν έχει μέσα τον όρο "Μακεδονία" , έστω και σε σύνθετη ονομασία , οι κάτοικοι αυτού του κράτους πως θα ονομάζονται ; Υπάρχει κάποιο κράτος στον κόσμο που αλλιώς να λέγετε αυτό και αλλιώς οι κάτοικοί του;; Και η γλώσσα που θα ομιλούν οι κάτοικοι της -τάδε Μακεδονίας- πως θα ονομάζεται;; Μα φυσικά ‘μακεδονική’ Και πιστέψτε μας οι Έλληνες πολιτικοί δεν κάνουν καθόλου θέμα για αυτά τα ουσιαστικά ζητήματα! Δεν το λέμε εμείς αλλά ο Μάθιου Νίμιτς.(δες εδώ http://istoria-archaiologia.blogspot.com/2009/07/blog-post_08.html )
Καλούμε τους πολιτικούς μας ,αλλά και τους διπλωμάτες μας επιτέλους να συμπεριφερθούν ως Έλληνες και όχι ως διεθνιστές. Εάν το κρατίδιο των Σκοπίων πάρει το όνομα <Μακεδονία> είτε ως αυτούσιο είτε ως σύνθετο , τότε ποιος θα τους εμποδίσει να εγείρουν και επίσημα εδαφικές αξιώσεις (διότι ανεπίσημα εγείρουν εδώ και χρόνια) και –πλαστά - μειονοτικά ζητήματα ;;
Τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι πολλά και δισεπίλυτα και φοβούμαστε ότι η περιοχή της Μακεδονίας μας και γενικά η βόρεια Ελλάδα θα έχει την τύχη του Κοσσόβου.
Όπως το Κόσσοβο αποσχίσθηκε από την Σερβία – για τους λόγους που ξέρουμε - ποιος μας εγγυάται ότι αυτό δεν θα γίνει και στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη περιοχή της Μακεδονίας;; Αυτό βέβαια δεν θα γίνει άμεσα , αλλά σε βάθος δεκαετίας ή δεκαπενταετίας. Γιατί όπως είναι γνωστό τα γεωστρατηγικά σχέδια που ετοιμάζουν οι "δεξαμενές σκέψεις" δεν τα πραγματοποιούν άμεσα , αλλά σε βάθος δεκαετίας ή ακόμα και εικοσαετίας. Διότι κάποιοι προγραμματίζουν τα εθνικά τους σχέδια και προωθούν τα συμφέροντά τους , με στόχο να τα υλοποιήσουν σε βάθος χρόνου , χωρίς να γίνονται άμεσα – αλλά ούτε και έμμεσα - αντιληπτές οι προθέσεις τους . Ενώ εδώ οι δικοί μας πολιτικοί εφαρμόζουν την πολιτική "ότι βρέξει ας κατεβάσει και ασ’το λαό να κοιμάται με τα τσαρούχια…"


Σ' εσένα σεβαστέ αναγνώστη και σεβαστή αναγνώστρια, αφιερώνουμε το παρακάτω απόσπασμα από τον "ΘΟΥΡΙΟ" του Ρήγα Βελεστινλή:

"Ελάτε μ'ενα ζήλον εις τούτον τον καιρόν
να κάμωμεν τον όρκον απάνω στο σταυρόν
συμβούλους προκομμένους με ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΝ
να βάλωμεν εις όλα να δίδουν ορισμόν
ο νόμος να'ναι πρώτος και μόνος οδηγός
και της πατρίδος ένας να γένη αρχηγός
ότι κ' η αναρχία ομοιάζει με σκλαβιά
να τρώγ' ένας τον άλλον , σαν τ' άγρια θηριά"...
"Σουλιώται και Μανιώται, λεοντάρια ξακουστά
ως πότε 'ς ταις σπηλιαίς σας κοιμάσθε ασφαλιστά;
Μαυροβουνιού καπλάνια , Ολύμπου σταυραετοί
κ' Αγράφων τα ξεφτέρια, γενήτε μια ψυχή
του Σάβου του Δουνάβου αδέλφια χριστιανοί
με μια καρδιά όλοι, μια γνώμη, μια ψυχή
το αίμα σας ας βράση με δίκαιον θυμόν
μικροί μεγάλ', ομόστε τυράννων τον χαμόν
ανδρείοι Μακεδόνες, ορμήσατ' ως θηριά.
Το αίμα των τυράννων ροφήσατε με μια
δελφίνια της θαλάσσης, ασδέρια των νησιών
ως αστραπή χυθήτε, χτυπάτε τον εχθρόν
θαλασσινά της Ύδρας και των Ψαρών πουλιά
καιρός ειν' της πατρίδοςν' ακούστε την λαλιά"...

Ρήγας Βελεστινλής: Το πραγματικό του όνομα ήταν Αντώνιος Κυριαζής. Για την δράση του υπέρ της ελευθερίας της Ελλάδος, συλλαμβάνεται από τους Αυστριακούς που τον παραδίδουν στους Τούρκους. Αυτοί τον φυλακίζουν και τελικά τον στραγγαλίζουν στο Βελιγράδι.