ΣΚΟΠΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Ο σκοπός που δημιουργήθηκε αυτό το ιστολόγιο (istoria-archaiologia.blogspot.com) είναι να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και προϊστορίας μέσα από τα γραφόμενα των αρχαίων Ελλήνων, Λατίνων αλλά και Βυζαντινών συγγραφέων. Δεν είναι εύκολο διότι απαιτείται υπομονή, διαύγεια και πολλές ώρες έρευνας, ούτως ώστε αυτά που θα γράφονται να είναι απολύτως έγκυρα. Οι πληροφορίες που θα παρατίθενται με νηφαλιότητα και σοβαρότητα, χωρίς διάθεση προγονολατρείας, έχουν καθαρά εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα.Παρ'oλ'αυτά, για τα όποια λάθη υποπέσουν στην αντίληψη του σεβαστού αναγνώστη, οι συγγραφείς εκ τον προτέρων ζητούν συγνώμη.



- ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ: erevna@freemail.gr



Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ μέρος 2ο

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ μέρος 2ο
1) ΕΥΣΕΒΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ (4ος αιώνας μ.Χ.) - ΧΡΟΝΙΚΑ (Μετάφραση από την Λατινική έκδοση της χρονογραφίας του Ευσέβιου, που πήρε αποσπάσματα από το βιβλίο του ιστορικού Διοδώρου Σικελιώτου)

(Περιληπτική απόδοση στη νεοελληνική.Απόσπασμα 15 παράγραφος 1 κ' 2)

...Ο Κάρανος πριν από την πρώτη Ολυμπιάδα συγκέντρωσε από τους Αργείους και τους άλλους Πελοποννήσιους στρατιωτικές δυνάμεις και εξεστράτευσε προς την Μακεδονία.
Εκείνον τον καιρό ο βασιλιάς των Ορεστών βρισκόταν σε πόλεμο με τους γείτονες που ονομάζονταν Εορδαίοι και ΄κάλεσε τον Κάρανο να έλθει για βοήθεια αφού υποσχέθηκε να του δώσει την μισή χώρα εάν αποκατασταθεί η ειρήνη. Ο βασιλιάς κράτησε τον λόγο του και ο Κάρανος βασίλεψε σ' αυτή 30 χρόνια.
Μετά βασίλεψε ο γιος του ο Κοίνος 28 χρόνια. Μετά ο Τυρίμμος 43 χρόνια . Μετά ο Περδίκκας 48 χρόνια και μετά ο Αργαίος 31 χρόνια .
Ο Αργαίος άφησε διάδοχο στον θρόνο τον Φίλιππο που βασίλεψε 33 χρόνια και μετά ο Αερόπας 20 χρόνια.
Τον Αερόπα τον διαδέχθηκε ο Αλκέτας που βασίλεψε 18 χρόνια και μετά ο Αμύντας 49 χρόνια. Τον Αμύντα τον διαδέχθηκε ο Αλέξανδρος (ο Α΄) που βασίλεψε 44 χρόνια. Μετά τον Αλέξανδρο βασίλεψε ο Περδίκκας 22 χρόνια και μετά ο Αρχέλαος 17 , και έπειτα ο Αγέορπος 6 χρόνια. Κατόπιν βασίλεψε ο Παυσανίας 1 χρόνο, ο Πτολεμαίος 3 , μετά ο Περδίκκας 5 και ο Φίλιππος 24.
Τον Φίλιππο τον διαδέχθηκε ο γιος του Αλέξανδρος που πέρασε 12 χρόνια πολεμώντας τους Πέρσες.


2) ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΓΚΕΛΛΟΥ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ (απόσπασμα που πήρε από τον Διόδωρο Σικελιώτη)
(Περιληπτική απόδοση στη νεοελληνική)

..."Γενεαλογούν τον Κάρανο όπως λέει ο Διόδωρος αλλά και οι περισσότεροι των συγγραφέων μεταξύ των οποίων και ο Θεόπομπος ως εξής.
Ο Κάρανος ήταν γιος του Φείδωνος ,γιου του Αριστοδαμίδα , γιου του Μέροπος ,γιου του Θεστίου , γιου του Κισσίου που ήταν γιος του Τημένου , γιου του Αριστομάχου , γιου του Κλεοδαίου , γιου του Ύλλου που ήταν γιος του Ηρακλή."

(Γεώργιος Σύγκελλος τέλη 7ου-αρχές 8ου αιώνα και ήταν μοναχός. Συνέγραψε την Εκλογή Χρονογραφίας -επιλογή αποσπασμάτων από χρονογράφους-, όπου αφηγείται τα γεγονότα από κτίσεως κόσμου ως το 284 μ.Χ. )


3) ΕΥΈΒΙΟΥ - ΧΡΟΝΙΚΑ (Μετάφραση από την Αρμενική έκδοση του Ευσέβιου, που χρησιμοποιεί αποσπάσματα από τον ιστορικό Διόδωρο Σικελιώτη)

( Περιληπτική απόδοση στη νεοελληνική - Απόσπασμα 15 παράγραφος 3)

"...Έτσι ανάγουν αξιόπιστοι ιστορικοί τη γενεαλογία του Μακεδονικού βασιλείου στον Ηρακλή"