ΣΚΟΠΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Ο σκοπός που δημιουργήθηκε αυτό το ιστολόγιο (istoria-archaiologia.blogspot.com) είναι να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και προϊστορίας μέσα από τα γραφόμενα των αρχαίων Ελλήνων, Λατίνων αλλά και Βυζαντινών συγγραφέων. Δεν είναι εύκολο διότι απαιτείται υπομονή, διαύγεια και πολλές ώρες έρευνας, ούτως ώστε αυτά που θα γράφονται να είναι απολύτως έγκυρα. Οι πληροφορίες που θα παρατίθενται με νηφαλιότητα και σοβαρότητα, χωρίς διάθεση προγονολατρείας, έχουν καθαρά εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα.Παρ'oλ'αυτά, για τα όποια λάθη υποπέσουν στην αντίληψη του σεβαστού αναγνώστη, οι συγγραφείς εκ τον προτέρων ζητούν συγνώμη.- ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ: erevna@freemail.grΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ (110μ.Χ.-180μ.Χ.) ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ-ΑΤΤΙΚΑ

Αρχαίο κείμενο

"...Ούτος ο Πύρρος Αλεξάνδρω προσήκεν ουδέν, ει μη όσα κατά γένος. Αιακίδου γαρ του Αρύββου Πύρρος ην, Ολυμπιάδος δέ Αλέξανδρος της Νεοπτολέμου, Νεοπτολέμω δέ και Αρύββα πατήρ ην Αλκέτας ο Θαρύπου. Από δε Θαρύπου ες Πύρρον τον Αχχιλέως πέντε ανδρών και δέκα εισί γενεαί".

Απόδοση

...Αυτός ο Πύρρος (*ο βασιλιάς της Ηπείρου) με τον Αλέξανδρο (*τον Μέγα) δεν είχε καμία συγγενική σχέση , ανήκαν όμως στην ίδια γενιά. Ο Πύρρος ήταν γιος του Αιακίδη που ήταν γιος του Αρρύβα. Ο Αλέξανδρος δέ ήταν γιος της Ολυμπιάδας που ήταν κόρη του Νεοπτολέμου. Ο Νεοπτόλεμος και ο Αρύββας είχαν πατέρα τον Αλκέτα , που ήταν γιος του Θαρύπα. Από τον Θαρύπα μέχρι τον Πύρρο (*ή αλλιώς Νεοπτόλεμος) γιο του Αχιλλέα μεσολαβούν δεκαπέντε γενιές.


ΣΧΟΛΙΟ

Από το απόσπασμα αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο Μέγας Αλέξανδρος απ' την μεριά της μητέρας του Ολυμπιάδας ήταν απόγονος του Αχιλλέα.