ΣΚΟΠΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Ο σκοπός που δημιουργήθηκε αυτό το ιστολόγιο (istoria-archaiologia.blogspot.com) είναι να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και προϊστορίας μέσα από τα γραφόμενα των αρχαίων Ελλήνων, Λατίνων αλλά και Βυζαντινών συγγραφέων. Δεν είναι εύκολο διότι απαιτείται υπομονή, διαύγεια και πολλές ώρες έρευνας, ούτως ώστε αυτά που θα γράφονται να είναι απολύτως έγκυρα. Οι πληροφορίες που θα παρατίθενται με νηφαλιότητα και σοβαρότητα, χωρίς διάθεση προγονολατρείας, έχουν καθαρά εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα.Παρ'oλ'αυτά, για τα όποια λάθη υποπέσουν στην αντίληψη του σεβαστού αναγνώστη, οι συγγραφείς εκ τον προτέρων ζητούν συγνώμη.



- ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ: erevna@freemail.gr



Ο λόγος ύπαρξης των μύθων στην αρχαία Ελλάδα


Ο λόγος ύπαρξης των μύθων στην αρχαία Ελλάδα

ΣΤΡΑΒΩΝΟΣ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ 1ος αιώνας π.Χ. (Από την Αμάσεια του Πόντου)


Αρχαίο κείμενο-Απόσπασμα 1 :

"...Και πρώτον ότι τους μύθους απεδέξαντο ουχ οι ποιηταί μόνον, αλλά και αι πόλεις πολύ πρότερον και οι νομοθέται του χρησίμου χάριν, βλέψαντες εις το φυσικόν πάθος του λογικού ζώου. Φιλειδήμων γαρ άνθρωπος."

Ελεύθερη απόδοση στη νεοελληνική :

"...Πρώτα ότι τους μύθους αποδέχθηκαν όχι μόνο οι ποιητές. αλλά και οι πόλεις πολύ παλαιότερα και οι νομοθέτες χάριν ότι ήταν χρήσιμοι, διαβλέποντας στο φυσικό πάθος του λογικού ζώου (που είναι ο άνθρωπος)- οτι είναι φιλομαθής" .


Αρχαίο κείμενο-Απόσπασμα 2 :

"...αίτιον δ', ότι καινολογία τίς έστιν ο μύθος, ου τα καθεστηκότα φράζων, αλλ' έτερα παρά ταύτα. "

Ελεύθερη απόδοση στη νεοελληνική :

"...η αιτία είναι οτί ο μύθος παρουσιάζει κάτι το νέο (το διαφορετικό) χωρίς να επιρεάζει τα καθέκαστα (τα συνηθισμένα), αλλά δίνει μια άλλη εκδοχή σε αυτά".