...έστι μέν ούν Ελλάς και η Μακεδονία. ΣΤΡΑΒΩΝ 1 ος π.Χ.αιώνας
ΣΚΟΠΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Ο σκοπός που δημιουργήθηκε αυτό το ιστολόγιο (istoria-archaiologia.blogspot.com) είναι να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και προϊστορίας μέσα από τα γραφόμενα των αρχαίων Ελλήνων, Λατίνων αλλά και Βυζαντινών συγγραφέων. Δεν είναι εύκολο διότι απαιτείται υπομονή, διαύγεια και πολλές ώρες έρευνας, ούτως ώστε αυτά που θα γράφονται να είναι απολύτως έγκυρα. Οι πληροφορίες που θα παρατίθενται με νηφαλιότητα και σοβαρότητα, χωρίς διάθεση προγονολατρείας, έχουν καθαρά εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα.Παρ'oλ'αυτά, για τα όποια λάθη υποπέσουν στην αντίληψη του σεβαστού αναγνώστη, οι συγγραφείς εκ τον προτέρων ζητούν συγνώμη.
- ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ: erevna@freemail.gr
- ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ: erevna@freemail.gr
Φράγκικοι (ή Ενετικοί) πύργοι στη Νάξο
Μετά το τέλος της 4ης σταυροφορίας, ένας Βενετός ευγενής, ο Μάρκος Σανούδος, κατέκτησε το 1207 τη Νάξο καθώς και τα περισσότερα από τα νησιά των Κυκλάδων και έλαβε τον τίτλο του Άρχοντα του Δουκάτου της Νάξου.
Με την κατάληψη της Νάξου ξεκινά μία νέα εποχή για το νησί, καθώς μετατράπηκε σε πανίσχυρο Δουκάτο, στο οποίο εντάχθηκαν όλα τα νησιά των Κυκλάδων.
Στο λόφο, που αποτελεί τη φυσική ακρόπολη της πόλης, ο Σανούδος έχτισε το επιβλητικό Κάστρο της Χώρας με τους πολλούς πύργους, χρησιμοποιώντας τα ερείπια της αρχαίας πόλης. (Έτσι έκανε και στην Πάρο)
Η ενετική κυριαρχία διήρκεσε ως το 1537, οπότε το νησί κατέλαβε ο Μπαρμπαρόσα και η Νάξος πέρασε στην κυριαρχία των Τούρκων, οι οποίοι διατήρησαν τη φεουδαρχία.
Αυτά τα 330 χρόνια όπως ήταν φυσικό, άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους οι Ενετοί φεουδάρχες, αφού σώζονται πολλοί Ενετικοί πύργοι, σε όλο το νησί της Νάξου.
Φωτο-1
Φωτο-2
Φωτο-3