ΣΚΟΠΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Ο σκοπός που δημιουργήθηκε αυτό το ιστολόγιο (istoria-archaiologia.blogspot.com) είναι να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και προϊστορίας μέσα από τα γραφόμενα των αρχαίων Ελλήνων, Λατίνων αλλά και Βυζαντινών συγγραφέων. Δεν είναι εύκολο διότι απαιτείται υπομονή, διαύγεια και πολλές ώρες έρευνας, ούτως ώστε αυτά που θα γράφονται να είναι απολύτως έγκυρα. Οι πληροφορίες που θα παρατίθενται με νηφαλιότητα και σοβαρότητα, χωρίς διάθεση προγονολατρείας, έχουν καθαρά εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα.Παρ'oλ'αυτά, για τα όποια λάθη υποπέσουν στην αντίληψη του σεβαστού αναγνώστη, οι συγγραφείς εκ τον προτέρων ζητούν συγνώμη.- ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ: erevna@freemail.grΙΕΡΟ ΑΜΜΩΝΟΣ ΔΙΟΣ (ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ)Ο ναός του Άμμωνος Διός στην Καλλιθέα Χαλκιδικής είχε αποκαλυφθεί το 1969 και ένα μικρό τμήμα του είχε ανασκαφεί έως το 1971. Χρονολογείται στο β΄μισό του 4ου π.Χ.αιώνα. Καταστράφηκε βίαια στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου.Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος εντοπίστηκαν και ερευνήθηκαν δύο παράλληλες σειρές με μνημειακά βάθρα ανατολικά του ναού που αποτελούσαν μαζί με αυτόν ένα ενιαίο συγκρότημα. Πρόκειται για 6 βάθρα στη μια σειρά και δύο στην άλλη οπού πάνω στα βάθρα υπήρχαν γλυπτά.

Η έρευνα στην περιοχή των βάθρων αποκάλυψε την ύπαρξη πρωιμότερης φάσης του ιερού του Άμμωνος Διός, η οποία χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ.

Πολλοί Έλληνες τουρίστες προερχόμενοι ακόμα και από την Θεσσαλονίκη αγνοούν την ύπαρξη αυτού του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου που είναι δίπλα στην διάσημη παραλία της Καλλιθέας, δείγμα της πνευματικής κατάπτωσης που επικρατεί ανάμεσα στους απογόνους των "αρχαίων Ελλήνων"...

Για περισσότερες πληροφορίες : http://www.ammonzeus.gr/kallithea.html